Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

alapanyagok-02

Az édesítőszerek olyan élelmiszer adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk. Ezen belül az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítők (intenzív édesítőszerek) olyan ízesítőszerek, amelyek sokszorosan édesebbek, mint a cukor (szacharóz).por vs cukor

zöldflakonosecetHa kimondjuk az ecet szót ma Magyarországon, a többségnek a zöld flakonos, iparilag előállított ecetsav, egy savanyú, „maró anyag" jut az eszébe. Mire is használjuk az ecetet manapság? Kávéfőző tisztításra, vízkőmentesítésre és óvatosan mérve a jól ismert ételecettel savanyúbb ízt adunk a bablevesnek vagy a lencsefőzeléknek. Méltatlan kép egy olyan alapanyagról, amelynek alkalmazása az emberiség hajnaláig visszanyúlik.

Jól tudjuk, hogy a minél magasabb gyümölcs és zöldség fogyasztás az egészséges életmód alapja és bár diabetes étrendben szintén ajánlottak, mégis, főleg a gyümölcsök esetében, figyelnünk kell a szénhidrát tartalomra. Az olyan hétköznapi gyümölcsöknél, mint az alma, vagy a barack, ez nem is okoz gondot, hiszen ismerjük azok tápanyagtartalmát. De mi a helyzet az olyan egzotikus gyümölcsökkel, mint a licsi, vagy a papaya, amikről azt sem tudjuk „mi fán terem"?

Ha köretről van szó, akkor általában a burgonya, rizs vagy éppen valamilyen tészta jut az eszünkbe, hiszen a hagyományos magyar konyha alapvetően ezekre épül. De mi a helyzet akkor, ha ha a cukorbetegség miatt a jól bevált szokásokon változtatni kell? Mi a szakemberek álláspontja ezekről a köretekről egyáltalán?

A történészek között teljes egyetértés van abban a kérdésben, hogy a joghurt felfedezése, a többi fermentált tejtermékéhez hasonlóan, egy véletlennek köszönhető azokból az időkből származik, amikor a tejet kezdetleges módszerekkel, meleg helyen tárolták.

Szinte elképzelhetetlen az életünk nélküle. Ehetjük minden étkezésre és szinte mindenhez – van, aki még a görögdinnyéhez is szereti :). A másik véglet szerint pedig egyáltalán ne is fogyasszunk kenyeret.

kenyer-bb-01

Van, aki cukorbetegsége miatt használja, más csak fogyni szeretne - a cukrot helyettesítő édesítőszerek mellett és ellen sok érv szól, főleg, ami a biztonságukat illeti. Aki szeretné étrendjébe illeszteni ezeket, gyakran egy kötetnyi névvel és kifejezéssel szembesül, és kiválasztani a megfelelő édesítőt bizony nagyon nehéz.

A tönkölybúza a mai "modern" világunkban étrendkiegészítőknek nevezett anyagokat tartalmazó, ősi gabona, ami a lehető legtökéletesebb táplálékunk lehetne, a legtöbb háztartásban azonban még csak nem is hallottak róla. Ez az ősi gabonafajta a Kárpát-medencében nyolcezer éve terem, termesztésének nyomait hazánkban Kengyel és Százhalombatta térségében megtalálták.