Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (6 Értékelés)

Az almatermésű gyümölcsök szénhidráttartalma 100 grammban 7-12 gramm közötti. Kisétkezésekre bármelyikből 10-15-20 dkg elfogyaszthatnak a cukorbetegek. Arra kell figyelni, hogy a magas létartalmú gyümölcsök gyorsabban vércukrot emelnek, ezért a gyümölcs mellé 1-2 db korpás keksz elfogyasztása javasolt. Jól lehet még kombinálni túróval, joghurttal.

Alma

almaA nyári fajták: Asztraháni piros, Nyári fontos, Nyári csíkos, fűszeres, Ceglédi piros.

Őszi fajta a Gravensteiini.

A téli fajták, amiket mindenki ismer: Jonathán, Starking, Golden, Idared, Golden Delicious,

Az alma egyik legelőnyösebb tulajdonsága a magas pektintartalom. A pektin egy emészthetetlen szénhidrát,ami segíti a bélmozgást, megkönnyíti az emésztés folyamatát. Az a fajta gyümölcs, amit egész évben meg tudunk vásárolni és szeretjük is fogyasztani. Az egyik legalacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsünk. C-vitamintartalma az érés előrehaladtával csökken, legnagyobb mennyiségben a héjában található.

A legegészségesebb, ha nyersen esszük. Főbb felhasználási formái még: kompót, befőtt, dzsem, lekvár, szűrt és rostos gyümölcslé, mártás, leves. Közkedvelt formája még, ha pitében, süteményekben fogyasztjuk.

A tárolás során vitamintartalma csökken, pektintartalma viszont nem. Az alma fogyasztása után sokan panaszkodnak éhségérzetre, ami igazából nem éhségérzet, hanem az alma természetes gyümölcs savtartalmának hatására bekövetkező gyomorsav felszaporodása. Ebben az esetben is javasolt az alma fogyasztását kombinálni más étellel, pl. egy kis sovány sajttal.

Jótékony hatását kihasználhatjuk még:

  • hasmenés ellen-a gélképző tulajdonsága által
  • székrekedés ellen-a salakképző tulajdonsága által
  • máj és a vese működésének serkentésére
  • az agyi működés fokozására
  • lázas, gyulladásos megbetegedésnél
  • koleszterint csökkentésére, ugyanis a pektin nem engedi felszívódni
  • daganatos betegségek ellen- megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat
  • segíti kiüríteni a nehézfémeket a szervezetből

Birs

birsalmaÁzsiából származik. Két fajtája van, a birsalma és a birskörte, csak alakjukban különböznek egymástól. Kemény húsú, fanyar ízű, sárga színű gyümölcs. Legértékesebb a körte formájú Bereczki birs, gyengébb minőségű a Leskováci és a Konstantinápolyi birs. A gyümölcs húsában sok a csersav, ezért itt a gyomorsavtermelő hatás fokozottabb. Szénhidráttartalma 9,1 g/100 g. Élelmi rost - pektin - tartalma legmagasabb a gyümölcsök között. C-vitaminból 10 mg/100 g található benne. A birsalmát nyersen nem fogyasztjuk ezért a C-vitamin nagy része a feldolgozás során elbomlik. Jellemző vitamin és ásványi anyagai: kisebb mennyiségben B1-, B2-vitamin és foszfor, több kálium és kálcium.

Felhasználhatjuk: gyümölcslevesnek, kompótnak, lekvárnak. Leggyakrabban birsalmasajtot készítünk belőle, mely önmagában is és sütemények alkotórészeként is finom.

Birsalmasajt elkészítése-szigorúan cukormentesen:

  • Megmossuk, megtisztított birsalmát, bő vízben feltesszük főni.
  • Egy másik lábosba előkészítjük az édesítőt és a vizet: amennyi kg a megtisztított birsalma, annyiszor 80 dkg cukornak megfelelő édesítőszerre van szükségünk.
  • Öntsünk a lábosba minden kg cukornak megfelelő édesítőszerhez 2 dl vizet.
  • Közben a megfőtt birsalmát szűrővel kihalásszuk, lecsepegtetjük és mixerrel simára keverjük. Beleöntjük a jól kifőtt édesítőszeres szirupba, és felforrástól számítva 17 percen át keverve főzzük.
  • Az elkészült pépet üveg, jénai illetve porcelán edényekbe, tányérokba, tortaformába öntjük. Az edényeket előtte vizes kézzel megnedvesítjük. Amikor a massza kihűlt és megszilárdult, kiborítjuk és deszkára kiterített konyharuhán hagyjuk tovább száradni. Időnként megfordítjuk Amikor már elég száraznak találjuk, fogyasztható. Süteményekbe is felhasználható.

Székrekedés, hasmenés esetén tervezzünk étrendünkbe birsalma készítményeket.

Jótékony hatása a pektintartalma által ugyanúgy érvényesül, de a népi gyógyászat szerint a következőkre is gyógyírt jelent:

  • menstruációs fájdalmak
  • szem, bőr nyugtatására
  • égési sebekre
  • rheumás tünetek enyhítésére
  • aranyér
  • repedezett bőr
  • gyulladáscsökkentés, köhögéscsillapítás

Körte

korteNyári fajták: Kálmán körte, Vilmos körte, Árpával érő körte, Arabitka. Júliustól szeptemberig érnek.

Őszi fajták: Erdei vajkörte, Bosc kobak, Császár körte, Hardy vajkörte.

Téli fajták: Alexander, Seres Olivér, Esperen bergamot, Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes. Érési idejük novemberben kezdődik.

Szénhidráttartalma 12 g/100 g. Egy nagyobb körte kisétkezésre, vagy ebédre főétkezés befejező fogásaként is elfogyasztható. Aromaanyagokban gazdagabb, szerves savakban szegényebb az almánál. A magház körüli részében oxálsav található. Élelmi rost tartalma magas: 6,2 g/100, vitamin és ásványi anyag tartalma alacsony: C-vitamin (5 mg/100 g), kevesebb B1-, B2-vitamin, kálium.

Felhasználása:

  • nyersen
  • befőttként
  • szárítva
  • pürésítve
  • gyümölcssalátaként és köretként.

Gyümölcslevet és pálinkát is készítenek belőle. Rost tartalma előnyös hatású székrekedés, hasmenés esetén.

Jótékony hatásai:

  • jó salaktalanító és savközömbösítő
  • húgysavat és a savkristályokat jól oldja ezért rheumás és köszvényes megbetegedéseknél jó gyógyír
  • gyomorhurut
  • bélhurut
  • emésztési zavar
  • kimerültség
  • depresszió
  • vérszegénység

Jótékony hatásait megéri kihasználni, ezért befőttként is eltehetjük, persze édesítőszer felhasználásával.

Naspolya

naspolyaAz almafélék közül a legtöbb C-vitamint tartalmazza. Felhasználása-gyümölcsként, desszertekhez, párolva sültekhez, lekvárként, zseléként.

Gyógyhatását kamatoztathatjuk a következő panaszoknál:

  • magas koleszterinszint
  • székrekedés
  • csonterősítéshez, vérzékenységhez kitűnő magas kalcium és vastartalma miatt
  • szájüreg és a garat gyulladásaira
  • a népi gyógyászatban vesekő elleni teát főztek belőle

Szénhidráttartalma a körtéhez hasonló, 12 gramm/ 100 gramm.

Semmilyen gyümölcs sem tiltott a cukorbetegeknél csak a mértéket kell megtalálni! Gyümölcslé formájában semmiképp se fogyasszuk magában, nehogy gyors vércukor emelkedést okozzon. Azonban, ha azt érezzük, hogy alacsony a vércukorszintünk 2 dl a felsorolt gyümölcsök levéből gyors gyógyírt jelent. A manapság még nem túl gyakori formájukat emelném ki, mégpedig azt, hogy húsok mellé kiváló köret, így biztosíthatjuk azt is, hogy főétkezésnél is gondoskodtunk a megfelelő vitaminbevitelről.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés