Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (7 Értékelés)

Sajnos a fagyos napok átmeneti enyhülése még nem jelenti a tél elmúlását és a tavasz beköszöntését. Amint az idő egy kicsit melegszik, az influenza elkezd tombolni, és a szervezetünknek fokozott védelemre van szüksége. Ilyenkor a legtöbb C-vitamint, ami az immunrendszerünk bástyáját adja, a citrusfélékből nyerhetjük.

Alapvetően ezek a gyümölcsök nem rendelkeznek magas szénhidráttartalommal maximum 10gramm/ 100 gramm, de a magas lé tartalom által könnyebben fel tudnak szívódni, ezáltal gyorsabban vércukorszintet emelni. Cukorbetegek a magas lé tartalmú gyümölcsöket tehát valamilyen korpás keksszel együtt fogyasszák, ami elhúzza a gyors vércukor emelkedést.

citromA citrom

Az Indiában felfedezett gyümölcsöt ma már a világ több pontján termesztik. Az ókorban széles körű volt a felhasználása, gyógyhatását sokféle betegségre alkalmazták: a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek, vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték.

Az 1600as években egy hajóorvos fedezte fel, hogy gyógyítja a skorbutot, ami a C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség. További gyógyhatásai, amit a későbbi évszázadokban fedeztek fel, hogy serkenti az emésztést és erősíti a gyomrot és magas C-vitamin tartalma által segíti a meghűléses betegségek megelőzését.

Februárban van a fő érési időszaka, így a legzamatosabb fajtákhoz ilyenkor jutunk. Az érett citrom a legértékesebb oldó és méregtelenítő gyümölcs. A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége gyengébb, ezt a hatását kevésbé élvezhetjük.

limeA zöldcitrom (lime) neve és a látszat ellenére nem tévesztendő össze az éretlen citrommal, ez egy teljesen más gyümölcs, ami inkább szubtrópusi-trópusi területeken terem. Savtartalma jóval magasabb, mint a citromé és íze kissé kesernyés. A citromhoz hasonlóan haszálható fel, bár bizonyos receptekhez inkább a citrom, másokhoz pedig a zöldcitrom való.

A citrom gyümölcssava természetes sav, aminek kettős hatása van: szabályozza a méreganyagokat, bomlástermékeket, valamint pótolja a hiányzó sókat a szervezetből, ezáltal regeneráló hatást fejt ki. Pektin tartalma által fontos rostforrás is, amit az élelmiszeripar is jól kihasznál. A citrommal rokon, vastag héjáért termesztett gyümölcsből kandírozott citronádot és az édesipar egyik alapanyagát állítják elő.

Héja sokféle illóolajat tartalmaz. Nagymamáink receptje szerint, ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.

Citrom (nyers, héj nélkül) tápanyagtartalom 100 g-ban:

Energia
30kcal/120kJ
Szénhidrátok
9g
Cukrok 2,5g
Rost 2,8g
Zsír 0,3g
Fehérje 1,1g
Víz 89g
C-vitamin 53mg
citromsav 5g

Flavonoid, azaz természetes antioxidáns hatása által vértisztítóként is funkcionál. A ma már szinte népbetegséggé vált puffadást is gátolja. A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot azáltal, hogy eltávolítja a szervetlen sókat a szervezetből. Ezek után kijelenthetjük, hogy szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene.

Ez a citrusféle nyersen fogyasztva a legegészségesebb. Kicsavart leve limonádénak elkészítve, vagy tea ízesítésére is előnyös és kiváló szomjoltó. A fel nem vágott egész citromot meleg folyóvízben kell megmosni, akkor több levet ereszt. Készítenek még belőle szörpöt, fagylaltot, natúr citromlevet, dzsemet is.

narancsA narancs

A narancs a citromhoz hasonlóan tele van antioxidánssal: karotinoidokkal, és flavonoidokkal. Ezek az anyagok különösen a mell- és tüdőrák elleni harcban hatásosak. Keserűtől az édes változaton át sokféle fajtája létezik. A keserű fajtákból lekvár készül, nyersen nem élvezhető a termésük. Héja illóolajokban gazdag, különösen a Citrus bergamia nevű keserű narancs fajé, ebből sajtolják a bergamott olajat. Az élelmiszer- és kozmetikai ipar hasznosítja. C-vitaminból valamivel többet tartalmaz mint a citrom (50 mg/100 g), ezen kívül B1-, B2-vitamin és káliumforrás. Szénhidráttartalma 8,5 g/100 g. Legelőnyösebb a gyümölcsöt nyersen, illetve friss, kifacsart levét fogyasztani, de készítenek belőle dzsemet, cukrozott narancsot, szörpöt, üdítőitalt.

Táplálkozás élettani hatásai:

  • Nagyon jó ízjavító
  • gyomorerősítő
  • emésztést serkentő
  • étvágyjavító
  • vértisztító

Narancs (nyers) Tápanyagtartalom 100g-ban:

Energia 50kcal/190kJ
Szénhidrátok 11,54g
Cukrok 9,14g
Rost 2,4g
Zsír 0,21g
Fehérje 0,70g
Tiamin(B1-vitamin) 0,100mg
Riboflavin(B2-vitamin) 0,040mg
Niacin(B3-vitamin) 0,400mg
Pantoténsav(B5-vitamin) 0,250mg
B6-vitamin 0,051mg
Folsav(B9-vitamin) 17μg
C-vitamin 45mg

mandarinMandarin

A citrusfélék között a legnagyobb a szénhidráttartalma: 9,8 g/100 g. A C-vitamin mennyisége hasonló a citroméhoz (42 g/100 g). B1-, B2-, vitaminforrás. Felhasználása megegyező a narancséval.

Energia

Víz

Kálium

Kalcium

Magnézium

C-vitamin

46-50kcal

85-87g

210mg

33mg

11mg

30mg

 

Grépfrút (grapefruit)grapefruit

Lédús, savanykás ízű gyümölcs. Jellemző vitamintartalma: C-, (40 mg/100 g), B1-, B2-, folsav. Vírusfertőzések esetén jó hatású a grapefruitlé. Fogyasztható nyersen és gyümölcslé formában. Rózsaszínű változata édesebb, cukrozás nélkül használható fel. Fanyar, kesernyés íze miatt a fehér húsú változata kevésbé népszerű nyers gyümölcsként, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet. Magyar neve - citrancs - a citrom és a narancs keresztezésére utal. A grépfrút számos gyógyszer hatását gátolja. Ezek a gyógyszerek a koleszterinszint-csökkentő sztatinok, bizonyos kalciumcsatorna-blokkolók, benzodiazepinek és az immunszuppresszív ciklosporin. A hatás gátlásával e gyógyszerek plazmakoncentrációja megnő, és ez növelheti a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát. Egy pohár grépfrútlé elfogyasztása is eredményezheti az említett gyógyszerek mellékhatásainak akár mérgezési szintig való fokozódását. Ugyanakkor a narancs- és a grépfrútlé gátolja más hatóanyagok felszívódását a vékonybélből. Rendszeresen szedett gyógyszerek esetében mindenképpen kérjük ki kezelőorvosunk, gyógyszerészünk javaslatát a gréptfrútlé fogyasztásával kapcsolatban!

Táplálkozás élettani hatása:

Magas C-vitamin-tartalma és szerves-sav tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat

pomeloPomelo

A pomelo szintén egy citrusféle déligyümölcs. Érett állapotban általában halványzöldes, sárgás színű. Héja vastag és szivacsos. A gyümölcshús színe halvány sárgától a rózsaszínen át a vörösig terjedhet, íze édes, lágy grépfrútra hasonlít. A pomelo a legnagyobb citrusgyümölcs, átmérője 30 cm, tömege akár 10 kg is lehet. A vastag héjból lekvárt is főznek. A kínai konyhában felhasználják a pomelo héját fűszerként vagy kandírozott formában illetve ízesítésként használják fel.

Táplálkozás élettani hatásai

  • Kálium tartalmának köszönhetően jó vérnyomás szabályzó
  • immunrendszer erősítő.

Tápanyagtartalma 100g-ban:

Energia 38kcal
Szénhidrátok 9,6g
Rost 1g
Zsír 0g
Fehérje 0,8g
C-vitamin 61mg

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés