Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (10 Értékelés)

Szénhidráttartalmukat tekintve nincs tőlük félnivalója egy cukorbetegnek, hiszen 6-12 g közöttiek 100 grammban, ám zsírtartalmuk túllépi egy felnőtt nő napi bevihető zsírmennyiségét, ha akár csak 10 dkg-t elfogyaszt belőlük. A klasszikus nassolnivalók sosem a csekély energiatartalmukról voltak híresek, de az biztos, hogy ha ezek közül kellene a legegészségesebbet kiválasztani, akkor azok a csonthéjas magvak lennének.

Zsírtartalmuk bár a legelőnyösebb fajtából származik, - telítetlen zsírt, omega 3 zsírsavakat tartalmaznak - naponta egy zárt marokonyit szabad elfogyasztanunk belőlük, ami nem több 30 gramnál. Omega3 zsírsavtartalmuk segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Napi fogyasztásuk segíti a vérkeringést, az egészséges és szép bőrt, az erős immunrendszer kialakítását és fenntartását, valamint természetes gyulladáscsökkentő is.

Dió

A közönséges dióRendkívül gazdag omega3 zsírsavakban, antioxidánsban, szelénben és E-vitaminban. Resveratol nevű hatóanyaga révén a szívbetegségekkel szemben nyújt védelmet. Segíti a fáradtság és a koncentrációs zavarok leküzdését. Semmiféleképpen ne a bolti sózott változatot fogyasszuk, mert a só megköti a szervezetben a vizet, ami a magas vérnyomást idézi elő.

A gyógyászatban a következőkre használták/használják fel:

  • bőrbetegségek, pattanások, fekélyek esetén külsőleg lemosásra.
  • aranyér esetén ülőfürdőt készítettek belőle

100g dió tápanyagtartalma:
energia: 654 kcal, fehérje: 18,6 g, zsír: 57 g, szénhidrát: 11,7

Mogyoró

A mogyoróÁsványianyagból kiemelkedően tartalmaz káliumot, cinket, mangán, magnéziumot és rezet is. Magas káliumtartalma által nagyon jó vértisztítóként tartják számon. Székrekedés ellen kifejezetten hatásos az esszenciális olajsavtartalma és magas rosttartalma miatt. A vérnyomásra és a koleszterinszintre ugyanúgy jótékony hatással van akárcsak a dió.

100g mogyoró tápanyagtartalma:
energia: 691 kcal, fehérje: 15,6 g, zsír: 63,5 g, szénhidrát: 8,7 g

Mandula

A mandulaNagyon jó forrása a B1, B2, B6 és E vitaminoknak. Zsírtartalma szintén omega3 zsírsavakban bővelkedik. Ásványianyag bomba is, ugyanis kálium, kálcium, magnézium és foszfortartalma jelentős. Nyomelemek közül a vas, mangán és cink is említést kap, ezért ha valaki vérszegény, a húst egy kis mandulával is kombinálhatja. Értékes anyagai ugyanúgy védik a szív és érrendszert mint az előzőekben említést kapott olajos magok.

Jótékony hatásait a következőkben élvezhetjük még:

  • kitűnő bőrápoló szer
  • napégés megelőzésére
  • a napégette bőr kezelésére
  • erősíti a csontot és a fogakat
  • megelőzi az izomgörcsöt
  • krónikus fájdalmat jól csillapítja
  • hatékony idegesség, szorongás, stressz idején
  • csökkenti a fáradtság tüneteit

Jó tudni

  • Héjában mérgező anyag található, ezért mindenképpen meg kell tisztítani.
  • Finomra őrülve kiválóan helyettesíti a lisztet piskótákban vagy más süteményekben.
  • Cukorbetegeknél magas zsír és fehérjetartalma által jól csökkenti az ételek felszívódását és kiürülését, ezáltal csökken a vércukoremelő hatás, megelőzhető a hiperglikémia.

100g mandula tápanyagtartalma:
energia: 627 kcal, fehérje: 27,6 g, zsír: 52,2 g, szénhidrát: 6,8 g

Kesudió

A kesudióA kesudió nemcsak rendkívüli zamata, hanem az egészséggel kapcsolatos pozitív tulajdonságai miatt is igen nagy népszerűségnek örvend világszerte. Ez a Dél-Amerikából származó finomság a kesufa valódi gyümölcse, vese vagy box-kesztyű alakú és a kesu alma alján fejlődik ki. A csonthéjas gyümölcs terem először a fán, majd a kocsányból fejlődik ki a kesu alma, amely nem annyira ismert, mivel túlságoan törékeny a szállításhoz. A valódi gyümölcs belsejében van egy magszem, az maga a kesudió. A kesudió magot egy dupla falú héj borítja, amely bőrirritációt okozó allergén anyagot tartalmaz. A megfelelő módon pörkölt kesudióban elpusztulnak ezek a mérgező anyagok, de azok, akik allergiásak a kesudióra, általában hasonlóan reagálnak a mangóra vagy a pisztáciára is. Az azonban elmondható, hogy a kesudió kevésbé allergén olajos mag, mint a dió vagy a mogyoró.

Energiatartalma magas és nagy mennyiségű étkezési rostot tartalmaz, amely kedvezően hathat a fogyókúrás étrendben, de csak, ha mértékkel fogyasztjuk. Említésre méltó mennyiségben tartalmaz magnéziumot, amely segít a szív egészségének megőrzésében, véd a magas vérnyomástól, az izomgörcsöktől és a fáradságtól. Réztartalma is jelentős, amely segíti a bőr és a haj festékanyagának, a melaninnak az előállítását, a szervezet vasfelhasználását, semlegesíti a szabadgyököket, erősíti a csontokat és a kötőszöveteket.

100g kesudió tápanyagtartalma:
energia: 2,314kJ/553kcal, fehérje: 18,22g, szénhidrát: 30,19g, cukrok: 5,91g, élelmi rost: 3,3g, zsír: 43,85g

Pisztácia

A pisztáciaA pisztácia már az ókorban is a gazdagság és az egészség szimbóluma volt, hiszen számos, az egészségre nézve kedvező tulajdonsággal rendelkezi. Tartalmaz a megfelelő szívműködéshez szükséges antioxidánsokat, phytoszterolokat, telítetlen zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A benne található nagy mennyiségű kalcium erősíti a csontokat, fogakat és segíti a megfelelő idegműködést. Cinktartalma hozzájárul a különböző testrészek kopásakor a sejtek és szövetek termelődésének és növekedésének fokozásához. A piszzáciából nyert olajat a száraz bőr kezelésére használják.

Fogyókúránál hasznos lehet a pisztácia fogyasztása, mivel a benne található fehérje-, zsír-és rostmennyiség teltségérzetet ad, így elkerülhető a túlevés. A foszforban gazdag olajos mag segít az állati fehérjék aminosavakká történő lebontásában, amelyek egyrészt a hormonokat termelik és csökkentik a II. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Másrészről a foszfor hiánya glükóz-intoleranciát okozhat.

Bár nem körözi le az édesburgonyát vagy a sárgarépát, a pisztácia is nagyon gazdag A-vitaminban, amely a sejt differenciálódásban játszik fontos szerepet. A pisztácia fogyasztása segít a stressz leküzdésében és akár 10%-kal is csökkenti a vérnyomást. Jelentős mennyiségű arginin is található benne. Ez egy olyan aminosav, amely késlelteti a daganatok kialakulását, segít méregteleníteni a májat, hozzájárul az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon kibocsátásához, és erősíti az immunrendszert. És természetesen a pisztáciából a B-vitamin sem hiányzik, mert megtalálható benne a riboflavin, niacin, thiamin, pantothensav, a B6 vitamin és a folsav is.

100g pisztácia tápanyagtartalma:
energia: 2391kJ/571kcal, fehérje: 21,35g, szénhidrát:27,65g, cukrok: 7,81g, élelmi rost: 10,3g, zsír: 45,97g

Makadámia

makadamiaA Kelet-Ausztráliából származó makadámiát sokan a legfinomabb olajos magnak tartják rendkívül egyedi ízének köszönhetően. Valamennyi ismert olajos mag közül a makadámiában található a legmagasabb, az egészség számára rendkívül áldásos egyszeresen telítetlen zsírmennyiség, de emelett ásványi anyagok és fehérjék remek forrása is. Nyersen, olajban sütve, pörkölve is fogyasztható, de fontos alapanyag bizonyos édességeknél, fagylaltoknál, süteményeknél, salátáknál sőt különleges sülteknél is.

A makadámia nagyon hatékonyan fokozza a szervezet működéséhez szükséges zsírsavak és lipoproteinek (speciális fehérjék, amelyek a vérben lévő és a vízben nem oldódó zsírokat szállítják) létrejöttét. Gazdag fehérje-, vitamin- és ásványi anyag forrás, és jelentős omega-7 olajsav tartalmanák köszönhetően fonots alapanyag a kozmetikai iparban.

Nem árt tudni, hogy a makadámia a kutyák számára mérgező!

100g makadámia tápanyagtartalma:
energia: 3080kJ/740kcal, fehérje: 9,2g, szénhidrát: 7,9g, zsír: 74g

Pekándió

A pekándióA pekándió a legismertebb, a legjobb ízű és minőségű magot adó hikoridió fajta, mely Észak-Amerikából származik. Itt már az őslakos indiánok körében is nagy népszerűségnek örvendett és jelentős téli táplálékforrásként szolgált. Nagy mennyiségben ültetvényeken termesztik az US-ban és más országokban is termése és faipari hasznosítása miatt. Beltartalmi értéke a mi diónkéhoz hasonló. Jelentős mennyiségű antioxidánst, fólsavat és ásványi anyagokat (kalcium, foszfor, vas, cink, kálium) tartalmaz.

100g pekándió tápanyagtartalma:
energia: 2889kJ/690kcal, fehérje: 9,2g, szénhidrát: 13,9g, zsír: 72g

Kókuszdió

kokuszdioA kókuszdiót leginkább kókuszreszelék formájában ismerjük és használjuk a konyhában, bár kapható egészben is. Ha egész kókiszdiót veszünk, olyat válasszunk, amiben még lötyög a kókuszvíz, azaz nincs kiszáradva. A friss kókuszdió akár egy liter kókuszvizet is tartalmaz, termőhelyén frissítő italként isszák - a héjból szívószállal könnyen és higiénikusan fogyasztható. Mire hozzánk elér, szállítás közben részben kiszárad és a kókuszvíz átalakul "hússá" - kiszárítva ez a kopra. A friss kókuszbélből préselik a kókusztejet (nem azonos a kókuszvízzel) ami számos egzotikus recept és koktél összetevője. A koprából nyerik a kókuszolajat, amit kozmetikumokban és az élelmiszeriparban is felhasználnak - pl. a margaringyártás egyik fontos alapanyaga. Ha egész kókuszdiot veszünk, kettévágva (fűrésszel) könnyen kinyerhetjük a húsát, ami így frissen fogyasztva finom csemege.

100g kókuszdió(hús) tápanyagtartalma:
energia: 1481kJ/354kcal, fehérje: 3,3g, szénhidrát: 15,2g, zsír: 33,5g

Túlsúlyos cukorbetegeknél nem ajánlott a magos kenyerek, olajos magvak fogyasztása, ugyanis a testsúlycsökkentésüket - ami által a vércukorértékek csökkenése is várható - nem segíti elő.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés