Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (18 Értékelés)

A hajdina nem gabonanövény, bár felhasználása hasonló, henem a keserűfűfélék családjába tartozik. Élettani hatásait tekintve ez a tény semmit sem vesz el a fontosságából. A hajdina a régebbi korokban (és egyes területeken még ma is) a táplálkozás szerves részéhez tartozott. Leggyakrabban kását főztek belőle, a legtöbben napjainkban is csak ebben a formában ismerik, pedig a hajdina ennél lényegesen sokoldalúbb. A hajdina forgalomban van őrlemény, pehely, dara stb. formájában.

  • Rosttartalma kétszerese a Graham-lisztének. Ebből egyenesen következik, ha valaki székrekedésre hajlamos vagy emésztési gondjai vannak, sokkal célravezetőbb, ha a hajdinát építi be táplálkozásába, és nem Graham-lisztre költ.
  • Glikémiás indexe 55-60% (magas rosttartalma miatt). Ez azt jelenti, hogy cukortartalma kétszer annyi idő alatt szívódik fel a bélrendszerből, mint a hagyományos cukor, azaz nem terheli meg a hasnyálmirigyet. (Inzulinkiválasztás.) Mondanom sem kell, hogy minden diétában, így a cukorbetegek diétájában is elengedhetetlen a hajdina.
  • Fehérjetartalmának különlegessége, hogy nagyobb mennyiségben tartalmaz olyan aminosavakat, amelyek a többi gabonafélékben "nyomokban" találhatók. (Az aminosavakból épülnek fel fehérjéink, közülük számosat a megfelelő mennyiségben hússal tudunk bevinni, tartja a jelenlegi hivatalos tudomány.)
  • Zsírtartalma hasonló, mint általában a gabonanövényeké, azonban ennek 77%-a telítetlen zsírsav. Ezzel csökkenti az érelmeszesedés kialakulását.
  • Az összes B-vitamint tartalmazza, valamint E-vitamint. Az antioxidánsok mellett jelentős a P-vitamin (rutin) tartalma. A P-vitamin fokozza a legkisebb ereink (kapillárisok) működését, ezzel a hajdina minden szervünk működését javítja. Véleményem szerint cukorbetegeknek, érszűkületes betegeknek, agyi katasztrófát átélt, szívinfarktuson átesett betegeknek elengedhetetlen "táplálékkiegészítője" kell hogy legyen!
  • Magas a kalcium- (csontképzés), magnézium-, kálium- (izom- és idegműködés) tartalma. Alacsony a nátriumtartalma (magas vérnyomás).

Cikkünk dr. Konkoly Rita orvos-természetgyógyász írása alapján készült: A liszt - a tökéletes táplálékkiegészítő

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés