Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (25 Értékelés)

A tönkölybúza a mai "modern" világunkban étrendkiegészítőknek nevezett anyagokat tartalmazó, ősi gabona, ami a lehető legtökéletesebb táplálékunk lehetne, a legtöbb háztartásban azonban még csak nem is hallottak róla. Ez az ősi gabonafajta a Kárpát-medencében nyolcezer éve terem, termesztésének nyomait hazánkban Kengyel és Százhalombatta térségében megtalálták.

  • A közönséges búzához képest hatszor több a fehérjetartalma, kétszer több az emészthető fehérjetartalma.
  • Magasabb az ásványianyag- és vitamintartalma, mint a hagyományos búzáé.
  • Különleges fehérje-keményítő aránya miatt nem hizlal.
  • Kedvező glikémiás indexe miatt (a cukor felszívódása lassú) nemcsak a fogyókúrázók, hanem a cukorbetegek táplálkozásának is elengedhetetlen része. Inkább két szelet tönkölykenyér, mint egy zsömle! Cukorbetegnek tilos zsömlét enni, azonban sokan nem ismerik a teljes kiőrlésű tönkölylisztet, ezért nem is hívják fel rá a cukorbeteg figyelmét.
  • Semmihez nem fogható tápanyagtartalma miatt keveset eszünk a tönkölykenyérből, azaz hamarabb lakunk tőle jól.
  • Gyermekételek készítésére kiválóan alkalmazható, sokkal kisebb a lisztérzékenység kialakulásának és megjelenésének veszélye. Számtalanszor tapasztaltam, hogy a "sima fehér lisztre" érzékeny "betegek" boldogan eszik a tönkölykenyeret.
  • Rendszeres fogyasztásával csökkent a koleszterinszint és az érfalak meszesedése.
  • Esszenciális zsírsav tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.
  • Tojás nélkül is készíthető belőle tészta!
  • Szintén tapasztalatból írom: rendszeres tönkölylisztfogyasztás során (jelen esetben teljes kiőrlésű) minimálisra csökken egy család húsigénye.

Cikkünk dr. Konkoly Rita orvos-természetgyógyász írása alapján készült: A liszt - a tökéletes táplálékkiegészítő

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés