Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (9 Értékelés)

A termesztett zab ismert takarmánynövény, Magyarországon főleg lóabraknak termesztik. A zab természetesen édes, különlegesen finom. Zabpehely formájában a kenyértől a kelt süteményekig változatosan használható. Észak-Európában kását őrölnek belőle.

  • Magas rosttartalma segíti az emésztést, megoldást nyújt a székrekedéses problémákban. A vízben fel nem oldódó rostok szinte leradírozzák a bél falát. A vízben feloldódó részek megkötik a bélben lévő, káros anyagokat, így azok nem tudnak felszívódni és a vérkeringésbe jutni.
  • Glikémiás indexe és hatása olyan, mint a hajdináé.
  • A gabonafélék közül talán a zabnak a legmagasabb a fehérjetartalma. Ennek jelentősége, hogy tudatos fogyasztása esetén csökken a hús utáni vágy. (Ha van ilyen.)
  • Magas a telítetlen zsírsav tartalma, így az érfalak rugalmasságát védi.
  • Kalcium- és foszfortartalma a csontképzésben elengedhetetlen és kedvező arányban található meg. Fontos, hogy pl. a kólában lévő csak foszfor elindítja azt a folyamatot, melynek során a csont elveszti kalciumtartalmát. (Ez a gyermekkori csontritkulás egyik oka!) Szervezetünk számára nélkülözhetetlen a kalcium-foszfor egyensúly.
  • Kálium-, nátrium- és vastartalma a mindennapokban nélkülözhetetlen.
  • Serkenti a pajzsmirigy működését.

Tápanyagtartalom 100 g-ban

  • Energia 390 kcal/1630 kJ
  • Szénhidrátok 66 g (rost 11 g)
  • Zsír 7 g
  • Fehérje 17 g
  • Pantoténsav (B5-vitamin) 1,3 mg
  • Folsav (B9-vitamin) 56 µg
  • Vas 5 mg
  • Magnézium 177 mg
  • ß-glucan (vízben oldható rost) 4 g

Cikkünk dr. Konkoly Rita orvos-természetgyógyász írása alapján készült: A liszt - a tökéletes táplálékkiegészítő

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés