Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

A gyógynövények helye a cukorbeteg étrendben

Bár a görögszéna (más néven lepkeszeg) magját a közel- és távol-keleti országok konyháiban rendszeresen használják, a nyugati országokban messze nem olyan ismert, mint más fűszernövények. A görögszénamag nem csupán különleges ízt kölcsönöz az ételeknek, hanem nagyon jelentősek betegség megelőző tulajdonságai is. Érett magja szolgáltatja a drogot, amely a Magyar Gyógyszerkönyvben nem, de a Svájci és az Osztrák Gyógyszerkönyvekben hivatalos drogként szerepel.

Manapság a fahéjról szinte mindenkinek az egészségtelen, de annál finomabb sütemény, a mézeskalács jut az eszébe. Azonban az elmúlt néhány évben újból kezd visszatérni régi „gyógyító” szerepébe. A fahéj egy közismert, barna színű anyag, amellyel általában por, ritkábban rúd alakban találkozhatunk. A fahéj rúd a fahéjfa (Cinnamomum verum) száraz kérgének egy darabja, amely a száradást követően felpöndörödik. A legjelentősebb fahéj ültetvények Indonéziában találhatók.

fokhagyma1A fokhagyma(Allium sativum) Ázsiából származó gyógy-, és fűszernövény, melynek hagymagumóját fogyasztjuk. Neve azt jelenti, hogy „égető” vagy „szúró”, amely elnevezés a Gyógynövények Könyve alapján ízére utal. Hiszen mindenekelőtt utánozhatatlan íze tette népszerűvé a világ minden táján az évszázadok során.

A keserűdinnye - más néven balzsamkörte, keserűuborka, alligátor körte, keserűtök – egy olyan természetes élelmiszer és gyógynövény, amely Magyarországon ritkán fellelhető, viszont érdemes tudni róla. Számos gyógyászati felhasználása ismert, azonban a kutatók csak mostanság kezdik teljesen megérteni, hogy hogyan is fejti ki hatását és mitől olyan hatékony.