Diab-Pont Konyha

nálunk minden a cukorbetegekről szól

Szakácskönyvünk újdonságaiból:

1 1 1 1 1 (15 Értékelés)

A keserűdinnye - más néven balzsamkörte, keserűuborka, alligátor körte, keserűtök – egy olyan természetes élelmiszer és gyógynövény, amely Magyarországon ritkán fellelhető, viszont érdemes tudni róla. Számos gyógyászati felhasználása ismert, azonban a kutatók csak mostanság kezdik teljesen megérteni, hogy hogyan is fejti ki hatását és mitől olyan hatékony.

A keserűdinnye (Momordica charantia) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó trópusi és szubtrópusi gyors növekedésű, ehető gyümölcsű kúszónövény, amely valamennyi zöldség közül a legkeserűbb ízű.

Pontos származási helye nem ismert, termesztése Indiában, Dél-Kelet-Ázsiában, Kínában, Afrikában és a karibi térségben a legjelentősebb, azonban az elmúlt néhány évtized alatt a világ minden részében egyre népszerűbbé vált. Ez a fűszerű, kacsokkal kapaszkodó kúszónövény 5 méteres magasságig is megnő, levelei 4-12cm átmérőjűek.

Töktermése az uborkához hasonló, azonban alakja és mérete sokféle, színe zöld vagy fehér. Termőhelyein a savanyúságot, kompótot vagy főzeléket késztenek belőle, azonban a benne található keserű anyag, a mormodicin régóta jelentős szerepet játszik főleg az ázsiai természetgyógyászatban. Egy, a XVI. Századból származó kínai orvosi könyv így ír róla: “...ízében keserű, nem mérgező, elűzi a gonosz forróságot, enyhíti a kimerültséget, és megtisztít”.

Mint a legtöbb kesernyés élelmiszer, a keserűdinnye is fokozza az emésztést, azonban súlyosbíthatja a gyomorfekélyt és a gyomorégést. Ez a negatív hatása azonban ritkán érvényesül – és ezt a klinikai tapasztalatok és a hagyományos felhasználás is alátámasztja -, mivel a keserűtöknek van fájdalomcsillapító és enyhe gyulladáscsökkentő tulajdonsága is.

Vannak olyan állítások, amelyek szerint a kesernyés ízt kinin okozza, ezidáig ezt semmilyen bizonyíték nem igazolta. Ázsiában, Panamában és Kolumbiában a keserűtököt a malária megelőzésére és kezelésére használják a természetgyógyászatban. Laboratóriumi vizsgálatok alátámasztják, hogy a keserűtök bizonyos fajtái kifejtenek malária ellenes hatást, azonban erre vonatkozó emberen végzett vizsgálati eredményeket eddig még nem publikáltak.

A népi bölcsesség szerint a keserűtök segít megelőzni a II típusú diabétesz kialakulását ill. a már meglévő betegséget javíthatja. Az indiai Jawaharla Orvosi és Kutatási Tudományos Továbbképző Intézet egyik tudományos vizsgálata igazolta, hogy a keserűtök növeli az inzulinérzékenységet. 2007-ben a Fülöp-szigetek Egészségügyi Minisztériuma kiadott egy körlevelet, amely szerint a tudományosan alátámasztott gyógynövénynek tekintett keserűtök csökkentheti a magas vércukorszintet.

A keserűtök négyféle nagyon ígéretes összetevőt tartalmaz. Ezek az összetevők működésbe hozzák az AMPK (adenozin-momfoszfát-kináz) nevű fehérjét, amelynek feladata a szervezetben a sejt üzemanyag-ellátottságának érzékelése valamint a glükózfelvétel biztosítása, vagyis pontosan az a folyamat, amely a cukorbetegek esetében nem működik megfelelően.

A keserűdinnye egy inzulinhoz hasonló hatású lectin típusú fehérjét taralmaz. Ennek a lectinnek inzulinhoz hasonló bioaktivitása abból adódik, hogy két inzulinreceptorral kapcsolódik össze, ezáltal testszerte a szövetekben csökkenti a vércukor koncentrációt. Ezen felül az agyban – az inzulin hatásához hasonlóan – csökkenti az étvágyat. Valószínű, hogy ez a lectin erőteljesen hozzájárul a hipoglikémiás állapot kialakulásához, amely a keserűtök fogyasztása után kialakul, és ezért is lehet hatékony a II. típusú diabétesz kezelésében. A lectin kötődése nem fehérje-specifikus, és ez lehet a magyarázata annak, hogy a keserűdinnyének immunrendszert ösztönző hatást tulajdonítanak, mivel úgy stimulálja az immunrendszert működtető receptorokat, hogy összeköti őket.

Teák és étrendkiegészítők széles választéka kapható, amelyek tartalmaznak keserűdinnye kivonatot. Mivel erőteljes hatású növény és hatása más szerekkel összeadódhat, a keserűdinnyével kapcsolatban érdemes nagyon óvatosnak kell lenni, és alkalmazását kezelőorvosunkkal megbeszélni. Soha nem szabad együtt szedni vércukorszint csökkentő gyógyszerekkel vagy különösen inzulinos kezeléssel kombinálni! A termés és a mag állatkísérletekben bizonyítottan csökkenti a koleszterin szintet, ezért koleszterin szint csökkentő gyógyszerekkel ne fogyasszuk együtt! Magja vicint tartalmaz, amely favizmust (egy örökletes enzimhiány-betegség) idézhet elő az arra hajlamos emberekben. Ezen kívül a magot bevonó piros hártya mérgező a gyerekek számára, és magának a temésnek a fogyasztása nem javasolt terhesség alatt, mert méhösszehúzódásokat vált ki.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés